04 februari 2010

Näringslivsklimat på plats 271 del 2

Jag avslutade förra inlägget med att skriva att Nora kommun borde anta utmaningen att införa utmaningsrätten med tanke på att kommunen aspirerar på att klättra ganska rejält på Svenskt Näringslivs ranking inom de närmaste 2,5 åren, från plats 271 till plats 100.

Några av er har säkert läst det första inlägget jag skrivit om svaret på folkpartiet liberalernas motion om utmaningsrätten. Jag tänkte fortsätta att ta några citat ur motionssvaret:

"Kommunen arbetar med en mängd insatser som är avsedda att stödja märingslivet. Därutöver har kommunen ställt sig positiv till intraprenader."
Sanningen = Detta härrör sig till en folkpartistisk motion från 2005 - vi har hittills inga intraprenader i Nora kommun, till stor del beroende på att man inte aktivt marknadsför möjligheten...

"I förlängningen verkar det (utmaningsrätten) handla om att minska medborgarnas inflytande och öka enskilda intressens makt. Vi avvisar kravet på att privata företag ska ha rätt att pröva vilken verksamhet som ska privatiseras eller säljas".
Sanningen = Utmaningsrätten handlar om att driva verksamhet, inte köpa...

"För det tredje kommer utmaningsrätten att handla om godtycklig privatisering, utmaningen kan komma från vem som helst, när som helst!
Sanningen = det handlar om drift inte privatisering, det handlar om att pröva verksamheter som bedrivs av kommunen, både kostnads- och kvalitetsmässigt. Det är kommunen som bestämmer vilka delar som omfattas av utmaningsrätten, vissa delar får inte alls utmanas och dessutom är det ansvarig nämnd som avgör om utmaningen skall antas.

"För det fjärde skapar regelverket ökad byråkrati. Godtyckligheten och en stor ärendehantering kommer att göra det svårt för medborgare och företag att förstå vad som händer. Överblickbarheten och genomskinligheten kommer att minska i samma takt som byråkratin växer.
Sanningen = varför inte lika gärna säga : vi ska inte släppa in marknadskrafterna i Nora kommun, ett uttalande gjort av ledande kommunalråd redan 1997.

1 kommentar:

Anonym sa...

Opulently I assent to but I dream the list inform should secure more info then it has.