06 februari 2010

Läsa, skriva räkna & Lex Sarah

Skolans viktigaste uppdrag är att förmedla kunskap, därom är nästan alla partier överens idag, från höger till vänster. Glädjande för mig som liberal har folkpartiets skolpolitik vunnit gehör på bred front.
Efter socialdemokraternas tid vid makten var vi 2006 i ett läge där en lärarstudent fritt kunde välja vad man vill fördjupa sig i under sin utbildning. Det stora problemet i detta låg i att det inte var obligatoriskt för lärarstudenterna som ville utbilda sig för att undervisa i de lägre årskurserna att välja de ämnen som innebar att man var rustad för att lära barnen läsa, skriva och räkna, dvs viktigaste och mest grundläggande kunskaperna. Vi har fortfarande idag lärare i våra skolor som inte har med sig exempelvis kunskaperna om läsinlärning. Även matematikkunskaperna är ofta för grunda.
Detta är givetvis inte tillfredsställande - inför valet 2006 gick folkpartiet ut med en läsa, skriva räkna garanti - alla barn i årskurs tre skulle ha dessa färdigheter. Idag är vi en bit på väg men mycket återstår ännu. Därför är reformen när det gäller lärarutbildningen så viktig! Istället för generalister får vi specialister på det som är huvuduppgiften - att lära våra barn att läsa, skriva och räkna. Lärarutbildningen handlar inte i första hand om att det ska finnas valfrihet för studenten utan om att säkerställa att de som går ut lärarutbildningen och ska börja utbilda våra barn har adekvat utbildning!

Jag läser att folkhälsominister Maria Larsson vill förstärka Lex Sarah regeln som innebär att alla som arbetar med omsorg om äldre är skyldiga enligt Socialtjänstlagen att vaka över att äldre får god och trygg vård och anmäla om så inte är fallet, så att hela socialtjänsten får samma anmälningsskyldighet. Regeln gäller även för den som arbetar med omsorg av personer med funktionsnedsättning eller som fullgör uppgifter enligt LSS. En av orsakerna till detta beslut uppger Maria Larsson vara att den kommunala omsorger ligger efter kvalitetsmässigt.

Inga kommentarer: