07 december 2012

Senaste nytt från EU-parlamentet!
5i12-manifestation

Samtidigt som Sverigedemokraterna når rekordhöga siffror stod Cecilia Wikström värd för den årliga 5i12-manifestationen mot rasism och xenofobi i Europaparlamentet där drygt 150 människor deltog i den transnationella och partigränsöverskridande manifestationen. 5i12-rörelsen startades i Härnösand 1988 av en grupp människor som bestämde sig för att stoppa den främlingsfientliga stämningen som då fanns i staden och som växte sig starkare efter att två flickor mördats av en ung flykting. Sedan dess hålls 5i12-manifestationer runt om i landet, och sedan 2001 även i Europaparlamentet.

 

- Ständig vaksamhet och motstånd mot de allt starkare intoleranta, rasistiska och främlingsfientliga vindar som sveper över Sverige och Europa förpliktar. Nu måste alla demokratiska krafter förenas och säga att det spelar ingen roll vem man är och var man kommer ifrån. Alla har lika värde, sa Cecilia.

Läs mer om manifestationen på Cecilias blogg

Bankunion
I veckan diskurerades bankunionen i ett möte med EU:s finansministrar i Bryssel utan att en överenskommelse kunde uppnås. Tysklands och Frankrikes finansministrar besökte ekonomiutskott för en hearing. Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble höll med om att det är viktigt att också de tio länder utanför eurozonen kan vara med.  

- Ekonomiutskottets kompromiss skapar en balans mellan euroländerna och  länderna utanför eurozonen,  som Sverige, Polen och Danmark. Om medlemsstaterna använder sig av ekonomiutskottets förslag finns en grund för att också Sverige får inflytande i bankunionen, konstaterade Olle, som påpekar att det nu är mycket viktigt att hålla ihop unionen för att skydda den inre marknaden och hela EU-samarbetet.

Djurtransporter
I veckan fortsatte bråket om EU:s regler för djurtransporter, denna gång inom den liberala gruppen. Förutom frågan om en maxgräns på åtta timmar så var man oense om huruvida luckor mellan lagens krav och ny vetenskap ska fyllas genom ny lagstiftning eller inte. - Om vi menar allvar med en vetenskapligt baserad lagstiftning så kan vi inte, som EU-kommissionen vill, nöja oss med nya råd och riktlinjer, menade Marit som dessutom återigen ställde sig frågande till en generell maxgräns på åtta timmar för alla djurslag under alla förhållanden. Nu väntar parlamentets omröstning på tisdag den 11 december.


Nästa vecka: Strasbourgsession
På tisdag väntas Europaparlamentet godkänna EU:s nya gemensamma patent, som Cecilia varit med och förhandlat fram. Olle debattera om bankunionen i plenum och besöker Europeiska centralbanken i Frankfurt med medlemmar från ekonomiutskottet. Under sessionen i Strasbourg ska man även rösta om EU:s strategi mot antibiotikaresistens, där Marit bl a krävt bättre kunskap om hur antibiotika idag används på våra djur, inklusive våra sällskapsdjur.

 
Källa: Nyhetsbrev från Fp i Bryssel 2012-12-07

Inga kommentarer: