18 december 2012

Om kvinnors rättigheter...


Vänner,Frankrike och Sverige går i täten och driver frågor om kvinnors rättigheter på europeisk nivå. Jag skriver om detta i en debattartikel i Aftonbladet tillsammans med min franska ministerkollega Najat Vallaud-Belkacem idag. Läs artikeln här.
Det är oroväckande hur kampen för kvinnors rättigheter hotas på internationell nivå av länder med en bakåtsträvande syn på jämställdhet. Inom EU har medborgarinitiativ utnyttjats för att lyfta abortfrågan till EU-nivån. Konservativa grupper vill minska medlen som går till säkra aborter och samlar därför in namn för att frågan ska lyftas i EU-kommissionen.

Sverige och Frankrike står upp för att mänskliga rättigheter fullt ut gäller för kvinnor. Ett fördjupat samarbete inleddes nyligen då en stor delegation från Frankrike besökte Stockholm och studerade bland annat den svenska sexköpslagstiftningen och förskoleutbyggnaden. Fler möten på hög nivå är redan inbokade. Vår ambition är att vara en pådrivande progressiv kraft i den europeiska jämställdhetspolitiken.


Vänligen,
Nyamko Sabuni
 

Inga kommentarer: