21 oktober 2012

Varför är kvinnor sjukare än män?

Idag får du ta del av jämställdhetsminister Nyamko Sabunis nyhetsbrev:


Jämställdhetsarbete ska inte utföras av en enskild person inom en organisation. För att uppnå verklig förändring måste alla, inte minst cheferna, ta ansvar. Det gäller inom såväl ett företag som inom regeringen. Jag är glad att fler och fler av mina kollegor uppmärksammar jämställdhetsfrågor. Så får vi bättre utveckling och når fler framgångar.

Igår presenterade socialförsäkringsminister Ulf Kristersson en utredning om kvinnors sjukfrånvaro. Vi vet att kvinnors sjukfrånvaro skjuter i höjden efter att de blivit föräldrar.  Kvinnor mellan 30-39 år är dubbelt som mycket sjukskrivna som männen i samma ålder.

Det är viktigt att vi får mer kunskap om detta. Sjukfrånvaron riskerar att påverka kvinnornas inkomster, pension och karriärmöjligheter. En aspekt är stressen som uppstår för att kvinnor tar ett större ansvar för det dagliga hushållsarbetet, samtidigt som kvinnor i hög utsträckning har ett heltidsjobb.
Reformer som stimulerar ett jämnare uttag av föräldradagar och som avlastar hemmen från hushållsarbete är nödvändiga. Folkpartiets pådrivande arbete för en bättre jämställdhetsbonus och RUT-avdrag behövs. Vem tror att vardagspusslet blir mindre stressigt av Socialdemokraternas attacker på RUT-tjänster, som när Mikael Damberg kallade dem för husor i partiledardebatten?

Inga kommentarer: