24 oktober 2012

Vad händer i EU-parlamentet?


Anklagelser om mutor och korruption
För att följa upp EU:s hälsokommissionär John Dallis avgång har Olle Schmidt i veckan ställt en skriftlig fråga till EU-kommissionen. John Dalli, EU-kommissionär från Malta, avgick i veckan på grund av eventuell inblandning i ett försök att få Swedish Match att betala ut mutor rörande Tobaksdirektivet. 


- Detta är mycket olyckligt, även om inte någon transaktion mellan Swedish Match och företagaren ska ha gjorts skadar detta allvarligt förtroendet för EU-kommissionens arbete, kommenterar Olle.

Swedish Match delgav EU-kommissionen om erbjudandet och EU-kommissionens bedrägeribekämpningsbyrå (Olaf) har utrett saken efter att Swedish Match anmälde det tidigare i år.

- Det är nu viktigt att EU-kommissionen ser över personalens rutiner att rapportera misstankar om korruption. I min fråga till kommissionen ber jag om en redogörelse för hur de interna kontrollprocesserna i kommissionen fungerar. Vilka policies som finns på plats och vilken roll man ger så kallade whistleblowers, avslutar Olle.

Matsvinn och kocktävling
I veckan har Marit Paulsen besökt Ester Mosessons gymnasium i Göteborg. Ester Mosessons är en anrik restaurangskola med mycket internationella kontakter som ger eleverna bra möjligheter att lyckas på arbetsmarknaden. Marit talade om sitt arbete med att sätta fokus på matsvinnet som är en av de stora utmaningarna.


Av alla otaliga matlagningsprogram på TV, och den aldrig sinande floden av kokböcker att döma, så ägnar vi mycket av vår vakna tid åt att tänka på mat, gärna närodlad och där djuren haft det bra. Men detta engagemang tycks inte sätta några spår i vår vardag. Vi köper fläskkarré för 29,90 kr per kilo, och vi slänger gladeligen både matrester och oanvända produkter i soptunnan.

- Det som vi i den feta miljarden på jorden slänger, skulle räcka till bra mat för ytterligare en miljard människor, underströk Marit.

I Göteborg lanserade Marit också sin kocktävling för restauranggymnasiet: "Smart europeisk mat på svenskt vis".

Källa Nyhetsbrev från FP i Bryssel
2012-10-19

Inga kommentarer: