17 juni 2012

Ödesdag i GreklandVåldsamma bränder härjar i trakterna kring Aten och grekerna får hjälp från sina grannländer i EU med att släcka branden. Släckningsarbetet är besvärligt då området som det brinner i består både av skog och bostäder. Det är den största branden i Grekland sedan 2007 då sjuttio människor omkom. Så många som 75 mindre bränder har uppkommit på olika platser i landet under dagen orsakade av torkan och den tilltagande vinden.

Föutom de våldsamma bränderna är det dessutom valdag i Grekland i dag. Ett omval där landet i praktiken ska bestämma sig för om man ska vara kvar i, eller lämna, EU och eurosamarbetet.
Vänsterpartiet i Grekland har gått till val på just det, att lämna eurozonen, men de flesta väljare verkar se nyttan av att landet finns kvar i EU och i eurozonen. Grekland är ett litet land med 10 miljoner invånare, landet lever på sin turism och sin export av olivolja och oliver till största delen. Nu sägs det att Greklands pengar är slut redan i juli och att landet då måste ställa in betalningar av löner och pensioner...

När jag nyligen var i Grekland fick jag veta att man i många fall lämnar kvar armeringsjärnen, uppstickandes på taket, i samband med sitt husbygge. Så länge armeringsjärnen finns där är huset fortfarande under byggnation och fastighetsskatt behöver inte erläggas...Apropå att IMF-chefen Lagarde anser att grekernas skattemoral måste bli bättre, läs mer här.
Klart är i alla fall att vi alla kommer att påverkas om grekerna väljer att lämna EU och återgå till drachman, säker på att vi är många som kommer att följa detta valresultat med stort intresse.

Inga kommentarer: