31 januari 2010

Partiledardebatt

Intressant att lyssna på partiledardebatt - skattesänkningarna har gjorts med lånade pengar säger oppositionen - vilket bara delvis är sant. Sveriges ekonomi står stark då vi har välskötta finanser, de mest välskötta i EU. Långsiktiga satsningar på infrastruktur ger också jobb, vilket är helt rätt satsningar i en lågkonjunktur. Finanskrisen finns bara som en realitet när det passar för oppositionen. Ohlys recept som alltid är att vi ska bygga ut offentlig sektor. Generellt har oppositionen svårt att att acceptera att alliansregeringen får stora A när det gäller statsfinanserna.

Integrationen är ett annat område där regeringen får högt betyg, mycket har gjorts bättre än under s-majoritetens tid vid makten. Även om mycket återstår har både nystartsjobben och instegsjobben underlättat för nyanlända att komma i arbete tidigare.
Utanförskapet, både för nyanlända invandrare men även för ungdomarna på arbetsmarknaden samt skatterna seglar sannolikt upp som de två hetaste frågorna i valrörelsen. Jag tycker att alliansen visat sig ha de bästa svaren på dessa.
Intressant att Landsbygdsdemokraterna väljer att lansera sig mitt under partiledardebatten. Vad kommer det att innebära för centerpartiet? Behövs ett parti som fokuserar specifikt på landbygdsproblematik?

Innan alliansen kom till makten gick 140 personer i sjukpension varje dag! Idag får man en möjlighet till rehabilitering och chansen att komma tillbaka till ett jobb i en omfattning som man kan klara av. Ett system som ger människor rätten att komma tillbaka på den nivå som man själv orkar istället för att bli sjukpensionerad.
Intressant att höra Ohly tala utbildningspolitik - partiet som vill avskaffa betyg och läxor. Att lärare varslas och säjs upp beror ju på att andelen elever sjunker de närmaste åren inte på besparingar... Det vi ser i form av antal elever som inte har godkänt när de går ut årskurs 9 är ett resultat av mångårig socialdemokratisk skolpolitik som måste få fortsätta förändras!

Alliansen ser till individen och inte till någon sorts homogen svensk gruppering när det gäller det mesta inom politiken, inte minst när det handlar om föräldraskap och kvotering till bolagsstyrelser.Sammanfattningsvis är det en något "snuttifierad" partiledardebatt, för många frågor och för lite tid till att ge ordentliga, utvärderande svar. Bättre med en fördjupad debatt kring få frågor.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Genial fill someone in on and this fill someone in on helped me alot in my college assignement. Thank you seeking your information.

Hanna Ström sa...

Helt rätt Gabrielle, när får vi se dig i rutan?