15 januari 2010

Apropå dykning

Dagens Demoskop mätning är ingen munter läsning för mig som gillar alliansen. Både Centern och Kristdemokraterna skulle enligt mätningen åka ur riksdagen om det var val idag.
Min personliga reflektion är att dessa partier nu får ta stryk för det som varit aktuellt i politiken den senaste tiden - dels frågan om SAAB, dels hanteringen av sjukföräkringen. Dessa två frågor har varit det som varit mest aktuellt i media under den senaste tvåmånaders perioden. Alliansen har haft ett pedagogiskt problem med att förklara fördelarna med de nya sjukföräkringsreglerna (se tidigare blogginlägg) och ansvarig minister från moderaterna har inte fått stort A i media för sin hantering av detta. Näringslivsministerna har ju inte enbart haft SAAB frågan på sitt bord utan även hanteringen av Vattenfall, ingetdera sådant som varit enkelt att hantera även om frågan om Vattenfalls ägardirektiv kan räknas som gamla socialdemokratiska synder. Att hantera krissituationer är knappast något som ger höga poäng hos väljarna, även om ursprunget inte alls har något med sittande regering att göra så finns en risk att väljarna "röstar med fötterna".
Som alliansvän vill jag givetvis inte att något av dessa två partier skall åka ur riksdagen. Vänsterpartiets dåliga resultat upprör mig dock mindre, av förklarliga skäl. Samtidigt känns det osannolikt att tre partier skulle åka ur riksdagen vid 2010 års val...
Men även folkpartiet liberalerna har ju backat i mätningen vilket vi liberaler måste analysera orsakerna till. Samtidigt så är det politiska minnet kort och att det är först på valdagen som vi har ett giltigt resultat. Men Demoskops mätning kan för den skull inte negligeras. Både KD och C och Fpl måste givetvis rannsaka resultatet noggrant och lägga en strategi för förändring. Alliansen som helhet måste nu samla sig och strukturera upp vägen som leder till en valvinst.

Inga kommentarer: