25 januari 2010

Socialistiskt svammel

Häromdagen skrev jag att kommunpolitik är en relativt pragmatisk företeelse men att det finns vissa saker där det kommer till en ideologisk debatt. Vi har haft en ideologisk debatt relativt nyligen gällande Lagen om valfrihet, vi har den om möjligheten till andra huvudmän än kommunen för skolor och förskolor och vi har, trots talet om motsatsen från s-majoriteten, tydligen en annan syn på företagande och vikten av goda villkor för svenska företag.

Den 12 juni 2008 lämnade folkpartiet liberalerna in en motion om utmaningsrätt till kommunfullmäktige - denna har nu besvarats av den socialdemokratiska majoriteten. Här gav liberalerna den socialdemokratiska majoriteten ytterligare en möjlighet att visa att talet om att man är näringslivsvänlig och för en utveckling av näringslivet i Nora inte enbart är passande retorik...
Precis därför blir jag bestört över svaret...Svaret innehåller både faktafel och rent socialistiskt "svammel" för att uttrycka mig i klartext! Frågan är om den som är ansvarig för svaret ens har brytt sig om att kolla upp vad begreppet utmaningsrätt innebär? Om motionssvaret i någon mening skall ses som ett uttryck för majoritetens inställning till företagande i Nora specifikt och företagares villkor generellt så blir i alla fall jag mörkrädd! Att Nora inom en tre-årsperiod skulle hamna på plats 100 på Svenskt Näringslivs ranking förefaller mig helt ouppnåeligt om svaret i någon mån skall tolkas som att detta är (s) inställning generellt till företagande.
"Utmaningsrätt innebär att den som anser sig kunna driva en kommunal verksamhet bättre och billigare uppmanas att lämna in förslag om detta" citerar jag ur motionen. Att det inte går att utmana lagstyrd verksamhet, myndighetsutövning och strategiska ledningsfunktioner och att det är kommunen som har beslutet att godkänna utmaningen ingår i upplägget - detta har kommunstyrelsens ordförande inte med ett ord nämnt i sitt svar...

Avslutningsvis så vill jag citera en känd socialdemokrat, Gustav Möller: "Varje bortslösad skattekrona är en stöld från arbetarklassen".

Inga kommentarer: