30 januari 2010

Människohandel

Läser i dagens nummer av SvD att människohandel, som omsätter miljarder varje år bara i Sverige, på grund av de låga straffskalorna inte är ett prioriterat arbetsområde för vår svenska polis. Det innebär att smugglarna kan arbeta ostört med sitt smutsiga hantverk. Ofta behandlas människorna på ett vedervärdigt sätt och blir skyldiga smugglarna stora summor pengar. Idag beräknas en smuggelresa från exempelvis Irak kosta uppemot 16000 dollar!
De grupper som arbetat med detta inom den svenska polisen ligger för närvarande alla nere då man inte anser sig kunna prioritera människosmugglingen. Dels kostar spaning och utredning stora pengar, hanteringen av telefonavlyssningen som ska tolkas till svenska är omständig och brotten i sig ger inte tillräckligt höga straff. Arbetet tar helt enkelt för stora resurser i anspråk för att rättfärdigas av det klena resultatet. För att få tillstånd för telefonavlyssning krävs till exempel att brottet skall ge minst två års fängelse, dit når man inte alltid.
Förutom smugglingen av människor som i sig är ett brott är den organiserade brottsligheten i Sverige involverad i människosmugglingen. Narkotikabrott, penningtvätt och skattebrott finns med i bilden när den insmugglade sedan måste avbetala sin skuld. Givetvis måste vi, inte minst av humanitära skäl kräva en prioritering av dessa brott och en skärpt kamp mot all människosmuggling.

Inga kommentarer: