21 januari 2010

Valrörelsen har startat

Vid gårdagens partiledardebatt blev det klart att valrörelsen nu startat på riksplanet. Det blev även tydligt vilka alternativen är och vad de stora frågorna ivalet kommer att bli. De tre stora frågorna som diskuterades var jobben, skatterna och statsfinanserna. När det gäller jobben och utanförskapet förstår säkert de flesta att detta till stor del beror på den finanskris vi haft både i Sverige och globalt. Samtidigt har vi lyckats få färre förtidspensionerade och sjukskrivna.
När det gäller skatterna är oppositionen för stora skattehöjningar som kommer att drabba låg- och medelinkomsttagarna. Hur detta kan skapa nya jobb fick jag aldrig riktigt klart för mig. Inte heller Peter Fredriksson, generaldirektör på Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering ger oppositionen några pluspoäng på den punkten :"blir det fler sänkningar gynnas arbetsutbudet och då kan fler gå ifrån att inte ha något arbete till att få det". (Källa http://www.svd.se/nyheter/inrikes/historiska-block-slass-om-makten_4122003.svd).
Även när det talas om statsfinanserna får regeringen godkänt av Hans Lindberg på Ekonomistyrningsverket: "de offentliga finaserna är sunda. Försvagningen mellan 2008 och 2010 är till stora delar en följd av lågkonjunkturen och den expansiva finanspolitik den fört med sig. (Källa se ovan).
Alliansregeringen har tre starka kort inför valrörelsen - jobben, välfärden och brottsbekämpningen. Detta tillsammans med en skolpolitik som har ett stort förtroende hos väljarna. Jag hoppas givetvis att alliansen får ett fortsatt förtroende och ett tydligt mandat att fortsätta på den inslagna vägen. Vi kommer att få ta del av ett antal debatter kring de frågor som skiljer blocken åt och min förhoppning är att de borgerliga partierna kommer att kunna på ett tydligt och pedagogiskt vis föra fram alliansens politik.

På lokalplanet är stridsfrågorna inte riktigt lika tydliga, det är de sällan i kommunalpolitiken. Kommunal politik är betydligt mer pragmatisk och mindre partipolitisk än rikspolitik även om det finns skillnader även här. De stora skillnaderna mellan blocken i Nora är enligt min uppfattning hur vi ser på företagandet och hur vi ser på alternativa driftsformer gällande skola, vård och omsorg. Sen kan det givetvis uppstå stridsfrågor i samband med detta. Mer utförligt kommer respektive partis hjärtefrågor till uttryck i partiprogrammet. Parallellt med att uppdatera det egna partiets program pågår arbetet med att uppdatera vårt gemensamma valprogram för 2010.

Inga kommentarer: