17 januari 2010

Folkpartiet alliansens vallokomotiv?

Resultatet av Demoskops mätning som presenterades igår var nedslående för mig som alliansvän. Idag skriver både Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet om valrörelsens svagaste länk - Kd, respektive osäkraste kort - V. Liknelsen som SvD gör med ett lokomotiv är pedagogisk. Frågan är givetvis - hänger alla med? Samtidigt som Göran Hägglund är ute och träffar Verklighetens folk så jagar Lars Ohly väljare bland kvinnor inom vård skola och omsorg men även bland pensionärer.
Dagens ledare i SvD hoppas och tror att alliansens skolpolitik blir valets stora fråga. Snart fyra år efter valet är hela borgerligheten överens om att skolans viktigaste uppgift är att förmedla kunskap. Den retorik vi som folkpartister känner så väl har anammats av alla alliansens partier och även av många inom socialdemokratin. Troligtvis finns det dock tillräckligt mycket motstånd inom s egna led för att den framgångsrika vägen till en stärkt kunskapsnation kommer att brytas vid en eventuell socialdemokratisk valseger.
Näringsliv, organisationer, fack och akademi är alla överens om att Sverige måste stärkas på kunskapens område. Utbildningsministern har lagt fram ett flertal reformer för ökad kunskap och arbetsro. Vi har en förändring på gång inom gymnasieskolan från 2011 och ett förslag till nya betyg kommer i en proposition till hösten.
I slutet av förra året kom den nya TIMMS-mätningen (http://www.skolverket.se/sb/d/1702 för dig som läsa mer) som visar att svenska gymnasieelevers kunskaper i fysik har sjunkit från tidigare topplacering till någonstans i mitten, matematikkunskaperna har sjunkit till bottenresultat efter att tidigare ha legat i mitten.Inga upplyftande resultat utan resultat som pekar på hur viktigt det är att Sverige fortsätter på den inslagna vägen. Jag har tidigare bloggat om resultat kontra resurser på Noras skolor och kan konstatera att i förhållande vad vi ger skolan för resurser så är enskilda elevers resultat något som både i Nora och Sverige generellt lämnar en hel del övrigt att önska. Att gå i skolan måste löna sig för elevernas framtid!
Alla reformer som alliansregeringen initerat när det gäller den för Sveriges framtid så viktiga skolpolitiken kommer alltså inte att hinna på plats innan valet 2010 vilket innebär att folkpartiets starkaste kort - skolpolitiken med Jan Björklund i centrum - kan vara precis det vallokomotiv som alliansen behöver.

Inga kommentarer: