19 januari 2010

Tuffa förhör

Idag förhörs Sveriges nya EU-kommissionär Cecilia Malmström av EU-parlamentet vilket på alla sätt säkerligen kommer att vara en tuff match. Självklart är jag övertygad om att Cecilia kommer att klara utfrågningen, jag tror inte att det i Sverige finns en mer kompetent och passande person för uppdraget.
Cecilia har arbetat sju år i parlamentet och har naturligtvis skaffat sig en ovärderlig kompetens både gällande spelets regler men även kompetensmässigt. Hennes bakgrund som fil. dr i statskunskap passar väl in på den portfölj hon får som innehåller gränskontroll, polissamarbete, asyl och migration, säkerhetsfrågor och krishantering. En del av dessa frågor är givetvis kontoversiella i ett Europa som har ganska starka invandrarfientliga strömningar i flera länder. Cecilia Malmström har aldig gjort någon hemlighet av att hon har en liberal inställning till flyktingar. Samtidigt är det oerhört viktigt att EU får till stånd ett väl fungerande samarbete i just dessa frågor och där tror jag Cecilia är rätt person att lotsa länderna fram till detta.
Med tanke på de tidigare kommissionärsutfrågningarna och den bitvisa smutskastning som detta lett till gällande exempelvis Nederländernas och Rumäniens kandidater hoppas jag att utfrågningen blir rättvis och inriktad på kompetens från alla politiska läger.

Inga kommentarer: