04 november 2009

Valfrihet

På gårdagens socialnämndsmöte fanns frågan om införandet av LOV på dagordningen, det vill säga lagen om valfrihet som regeringen införde 1 januari 2009. Regeringen försöker på område efter område dels att stärka valfriheten generellt, dels att stärka den stora gruppen äldres möjligheter att göra personliga val och inte betraktas som ett kollektiv. Ännu en gång hade Nora kommun möjlighet att öppna upp för valfrihet, denna gång för alla dem som använder sig av tjänster via hemtjänsten. Men istället för att välkomna den möjlighet detta innebär så väljer s-majoriteten att besvara förslaget med en skrivelse från ett konsultföretag där man valt att endast titta på vissa delar. Tidigare i veckan har oppositionens motion om vårdnadsbidraget och vår motion om att öppna upp för egna barn hos dagbarnvårdare i både kommunal och privat regi bemötts på liknande sätt.

Att gömma sig bakom ett oberoende utredningsföretag som dock har samarbetat med delar av kommunens tjänstemän känns märkligt då det givetvis är så att "som man frågar får man svar".... Självklart är det ju så att om man lyfter ut delar, i det här fallet enbart serviceinsatserna, så kommer de äldre inte att vilja ha en utövare av serviceinsatserna och en annan utövare av omvårdnadsinsatserna, det verkar ju synnerligen opraktiskt.
Att införa ett kundvalssystem i enlighet med LOV skulle dels ge de äldre rätt att själva bestämma vem som kliver innanför tröskeln hemma, dels skapa möjligheter för fler att starta egna företag och på så sätt öka valfriheten och höja kvalitén på tjänsterna. I fallet med LOV skulle man även kunna använda sig av oppositionens tidigare beviljade motion om att starta intraprenader.

Nej, istället väljer kommunens tjänstemän tillsammans med utredaren att uttala sig om vad som är lämpligt för dig som enskild person, hur de bedömer att efterfrågan kommer att bli, hur mycket administration som fordras och att volymerna inte kommer att räcka till för ett adekvat resultat för de privata utövarna...Den politiska majoriteten ställer sig bakom dessa slutsatser istället för att ta chansen att införa lagen om valfrihet på hela hemtjänstområdet som ju skulle vara ett alternativ. Är det sådant som kallas toppstyrning...?

Inga kommentarer: