18 november 2009

Borgerligt budgetförslag

Vi i den borgerliga oppositionen väljer i vårt budgetförslag att tillstyrka de 1,6 mKr som socialen tidigare äskat. Vi har tidigare valt att ställa oss bakom majoriteten gällande besparingskravet på nämnden men när vi nu ser att vi har gått från minus 2 mKr till ett överskott på drygt 8 mKr i majoritetens förslag väljer vi att ändra oss på den punkten.

Bidragande orsaker till detta är dels det som SKL:s analysgrupp kom fram till vid sitt besök i våras om att det behöver ske en omdisponering från Barn- och utbildningsnämnden till Socialnämnden pga den demografiska utvecklingen, dels ser vi det som viktigt att socialförvaltningen snarast får tillgång till ytterligare en enhetschef inom hemtjänsten. Att ha personalansvar för åttio personer är inte rimligt och ger inte rätt förutsättningar för ett nära och tydligt ledarskap.

Andra satsningar som vi vill göra på längre sikt är att se över möjligheterna till ett renodlat demensboende, något som tidigare diskuterats och som forskningen förordar, samtidigt som vi vill se till att cheferna inom omsorgen överlag får rimligare chefsspann. Här kan chefsspannet i skolan vara vägledande.
På längre sikt bedömer vi att en rejäl omfördelning bör ske mellan dessa bägge förvaltningar och motsvarigheten till nyckeltal i skolan tas fram även för socialtjänsten.
Barnantalet sjunker i både grund- och gymnasieskola och andelen äldre mellan 65-79 år ökar.

Med ovanstående visar vi en första viljeinriktning.
Det finns dessutom många osäkerhetsfaktorer kring ekonomin i ett längre perspektiv, inte minst med alla utredningar som ligger ute som vi fortfarande inte fått svar på om det är möjliga och framkomliga vägar att gå.


Inga kommentarer: