03 november 2009

Otydlighet i måldokument

Vid dagens nämndsammanträde skulle den nya skolplanen antas. Vi har stött och blött den både tillsammans med majoriteten och i vår egen grupp. Vi har framfört synpunkter på att den borde vara tydligare, idag liknar den mer ett policydokument än en plan där vi talar om hur vi vill att skolan skall nå sina mål. Vi har satt höga mål - bl.a. att alla barn skall nå betyget vg - men vi talar inte om hur detta skall göras eller hur vi i politiken tänker mäta detta. En rädsla hos majoriteten att bli för klåfingrig sätter käppar i hjulet.
Men inom oppositionen anser vi att det är viktigt med tydliga och mätbara mål. Som politiker kan vi vara tydliga utan att vara klåfingriga, självklart vet professionen bäst hur själva arbetet i skolan skall styras upp för att uppnå de av politikerna satta målen, det är inte det det handlar om. Men någonstans har vi ju ett ansvar för att vi i Nora kommun får ut vad vi vill av vår skola. Vi ger stora resurser till skolan varje år men får inte ut den kvalité vi borde om vi tittar på meritvärden och SALSAvärden. Att vi blivit länets skolkommun är visserligen bra och hedrande - men det är en intresseorganisation (Lärarförbundet) som har utsett oss som självklart har ett egenintresse i detta, och som inte bara mäter resultat utan väger in mycket annat i sin bedömning.
Oppositionen föreslog att vi skulle anta skolplanen bara till årsskiftet 2010-2011 för att ha tid att arbeta om den då den redan var försenad men så blev det nu inte. Majoriteten drev igenom sitt föreslagna beslut och vi i oppositionen fick reservera oss.

Inga kommentarer: