20 november 2009

Utmaningsrätt

På folkpartiet liberalernas landsmöte uppmanas vi av partistyrelsen att införa kommunal utmaningsrätt i våra respektive kommuner vilket också finns med i vårt Tillväxtprogram som antogs av landsmötet 2005.
Redan 2008 lämnades en motion in om utmaningsrätt av oss liberaler i Nora, dock är den ännu ej besvarad av den socialdemokratiska ledningen. Med tanke på hur s-majoriteten tidigare har ställt sig till lagen om valfrihet och på vilken plats vi befinner oss i svenskt näringslivs ranking (271) är detta något som skyndsamt borde införas i vår kommun.
Utmaningsrätten ger företag möjlighet att komma in med förslag på att ta över en kommunal verksamhet. Den nämnd som mottar utmaningen är skyldig att pröva utmaningen och om den godkänns skall verksamheten upphandlas och läggas ut på entreprenad. Detta är något som inte minst är en viktig stimulans för små företag av vilka det finns många i Nora kommun. Det är även ett viktigt led i att öka konkurrensen i offentlig sektor och ger en möjlighet för kvinnor att starta eget företag inom den sektor där en majoritet av de verksamma är kvinnor.

Inga kommentarer: