11 november 2009

Bra politik för företagande

Hemkommen efter kvällens paneldebatt på Företagarveckan gläds jag särskilt åt två saker som fanns med på företagarnas önskelista: det ena är att företagarna i Nora skulle vilja ha en informationstavla vid infarten med företagsnamn, adress, tel osv. Detta togs upp i en gammal moderat motion som icke beviljades av s-majoriteten när den kom upp till fullmäktige.
Det andra är att företagarna vill att Nora kommun inför utmaningsrätt - detta skrev folkpartiet en motion om i maj 2008, den har ännu inte kommit upp i fullmäktige. Utmaningsrätten innebär att den som anser sig kunna utföra en kommunal verksamhet bättre och billigare än kommunen uppmuntras att lämna in ett förslag om det. Utmaningsrätten är en tydlig signal från kommunens sida att det inte självklart är så att kommunen alltid är den bästa utföraren av en verksamhet som man idag bedriver. Den stora fördelen med utmaningsrätten är att den är ett komplemetn till ordinarie upphandlingar och ger andra aktörer möjlighet att visa på att kommunen kanske inte tänkt på rätt sätt.
Redan 2005 skrev den borgerliga oppositionen en gemensam motion om intraprenader (självstyrande enheter) som besvarades med ett relativt "ljummet" bifall. Däremot hörsammande man inte vår önskan om att tydlig informera och utbilda i vad och hur man kan skapa intraprenader, inte heller skapades ett regelverk för hur en intraprenad skall hanteras. Än idag finns ingen information på Nora kommuns hemsida om detta.
Utmaningsrätten och intraprenader är en del av det vi inom den borgerliga oppositionen ser som viktiga framgångsfaktorer för ett bättre näringslivsklimat i Nora. Att vara stolta över vårt näringsliv genom att tydligt skylta med vilka verksamheter som finns inom kommunen är en annan framgångsfaktor. Ett bra näringslivsklimat och en god jordmån för företagare är viktigt, inte bara för företagarna utan för alla kommunens innevånare.

Inga kommentarer: