Tillsammans med Företagarna i Nora har s-majoriteten satt ett mål om att hamna på plats 100 i Svenskt Näringslivs ranking inom tre år. Ur både ett företagarperspektiv och ett genusperspektiv borde då en viktig parameter vara att underlätta för företagare att etablera sig i kommunen.
Anna-Stina Nordmarker, vd för organisationen Företagarna visade under företagarveckan en hel del intressant statistik. Hon menar att vi generellt i hela Sverige måste få fler att starta företag och att detta inte minst gäller kvinnor vars andel är låg, i Nora 3,7%. En viktig kunskap när det gäller kvinnligt företagande är att kvinnor väljer att starta företag inom den bransch de redan arbetar, detta gäller så många som 80%. För många kvinnor innebär det att de vill starta företag inom de traditionella vård, omsorg, skola dvs. det som idag finns inom offentlig sektor. Alltså handlar det om att skapa förutsättningar för att konkurrensutsätta dessa verksamheter.Så hur ser då verkligheten ut i Nora?
Att Nora kommun är mindre positivt inställd till friskolor vet vi sedan tidigare - hanteringen av både Dalkarlsberg och nu Järnboås visar på detta.
Lagen om valfrihet (LOV) har socialnämnden beslutat att inte införa i Nora kommun. Detta trots att det verkligen skulle gynna framförallt kvinnligt företagande...
En tidigare borgerlig motion om intraprenader (självstyrande enheter) mottogs positivt men man ville inte gå ut med information in någon större omfattning och jag kan inte hitta någon information om detta på Nora kommuns intranät.
Enligt Nordmarker brukar det generellt finnas färre företagare och färre kvinnliga företagare i s-kommuner men detta blir ju nu en utmaning att ändra på för att om möjligt nå det uppställda målet om plats 100 inom tre år, eller hur?
Återstår att se hur folkpartiet liberalernas motion om kommunal utmaningsrätt hanteras...
1 kommentar:
bra start
Skicka en kommentar