01 december 2009

Skolan & betygen

Skolan, meritvärden och betyg ska det handla om idag. Det finns massor av statistik när det gäller skolan och idag har jag varit inne på Skolverkets hemsida och tittat en del på våra meritvärden. Vi har i år ett meritvärde på 190,1, det genomsnittliga meritvärdet i Sverige bland alla kommuner är 207,4. I Nora kommun har vi valt att lägga en stor del av resurserna på våra skolor, alltså tycker jag att vi kan förvänta oss ett högt meritvärde, men vi ligger alltså under snittet i Sverige. Deta är givetvis inte tillräckligt bra.
Efter att ha läst McKinsey rapporten som säger att det inte är resurserna som skapar en bra skola måste vi kanske fråga oss vad vi kan göra för att förbättra resultatet. Vad kan vi göra annorlunda och bättre? Detta kanske är något för kommande kvalitetsredovisningar från våra skolor - "dessa insatser har vi gjort för att förbättra elevernas meritvärde". Det kanske är läxhjälp, det kanske är sommarskola mellan åk 8 och 9, det kanske är att involvera föräldrarna ännu tydligare i skolarbetet?
Dagens Samhälle har en annan intressant men inte så smickrande jämförelse - de har tittat på hur mycket högre betyg i ex. matte i åk 9 eleverna har jämfört med nationella proven år 07-08 och talet är 43.4%...!? Motsvarande siffror för svenska är 18,5% och för engelska 18,1%. Siffrorna lämnar onekligen fältet öppet för frågor...

Inga kommentarer: