21 december 2009

Varför ingen äldreombudsman?

2008 motionerade folkpartiet liberalernas fullmäktigegrupp om att införa en funktion som äldreombudsman i kommunen. Två av de viktigaste argumenten är att en sådan funktion skulle vara en funktion inte bara för dem av våra äldre som idag finns på kommunens särskilda boenden utan även finnas tillgänglig för dem som fortfarande bor hemma med insatser från hemtjänsten samt att funktionen skulle vara fristående från förvaltningen och fungera som en instans dit man kan vända sig om man på något sätt inte är nöjd med den service som kommunen erbjuder. Det kan givetvis vara allt ifrån att man inte är nöjd med insatser på sitt boende eller med personalbemötande till att man som äldre har synpunkter på tunga och tröga dörrar i trapphuset där man bor.
I takt med att andelen äldre ökar i vår kommun precis som i hela Sverige anser vi att gruppen bör uppmärksammas och få en ökad hjälp att framföra sina synpunkter. Att då som socialförvaltningen hänvisa till Länsstyrelsens äldreombud duger inte - dessa har visserligen ett tillsynsansvar men kan inte ersätta en personlig kontakt med en äldreombudsman som kan hjälpa till att föra en persons talan. Hur socialförvaltningen kan påstå att en äldreombudsman skulle öka avståndet mellan de förtroendevalda och medborgarna begriper jag inte.
Hela den borgerliga oppositionen yrkade bifall som avslogs vilket resulterade i en reservation från vår sida.
Exakt hur denna funktion skall utformas är inte utrett men många kommuner runt om i Sverige har en sådan funktion. I en liten kommun kan det vara extra viktigt med denna funktion då kontaktvägarna mellan människor på gott och ont ofta är kortare eftersom många känner varandra på ett personligt plan. Det kan ibland innebära att man inte vill framföra alla sina synpunkter. Här skulle det underlätta med en kontaktperson som står lite vid sidan av den ordinarie verksamheten. Tjänsten kan inrättas på hel- eller halvtid utifrån uppskattat behov, den kanske till och med skulle kunna införas hos någon av frivilligorganisationerna initialt. Allt detta behöver diskuteras noggrant och tillsvidare lägger oppositionen förslaget i vår "framtida projekt" låda och ber att få återkomma. Vikten av en funktion som äldreombudsman står dock utom all tvivel hos motionärerna.

Inga kommentarer: