14 december 2009

Trygghetsboende och samboende för äldre

1,1 miljoner fyrtiotalister har nått pensionsåldern till 2015. För dem behövs bekväma och moderna lägenhter i attraktiva lägen, gärna med jämnåriga grannar. Ofta har fyrtiotaliserna relativ god ekonomi och kan tänka sig att betala för att bo bra. Satsningar som görs i exempelvis Smedjebacken kan stå modell även för Nora.
I december 2008 överlämnade äldreboendelegationens särskilda utredare Barbro Westerholm utredningens slutbetänkande (SOU 2008:113) till regeringen. Utredningen pekar på att andelen äldre i Sveriges befolkning ökar kraftigt från 2020, särskilt kraftigt bland dem över 85 år. Många äldre som inte är i behov av ett särkilt boende önskar ett alternativ som kan ge mer trygghet och sällskap. Glappet mellan det egna boendet och kommunens särskilda boenden är för stort. Den som känner sog orolig. otrygg och/eller socialt isolerad i sitt ordinära boende skall kunna söka sig till en trygghetsbostad. Där skall det finnas möjlighet till gemensamma måltider, trygghetslarm och personal med uppgift att initiera gemensamma aktiviteter med övriga hyresgäster. En gemensamhetslokal skall finnas.
Det är kommunen som bestämmer vilka kriterier som skall gälla för att få tillgång till denna typ av bostad. Hög ålder kan vara en sådan. Behöver den boende vård- och omsorgsinsatser biståndsbedöms dessa på sedvanligt sätt. För kommuner finns idag möjlighet att söka investeringsstöd även för denna typ av bostäder. Folkpartiet liberalerna i Nora motionerade 2007 om behovet av trygghetsbostäder i vår kommun.
Slutligen det kanske viktigaste av allt - att inte på ålderns höst bli tvingad att leva åtskild från livskamraten.Den skrivning som idag finns i socialtjänstförordningen är inte tillräcklig om bara ena parten har behov av särskilt boende. Då hänger det på kommunernas goda vilja om makarna får fortsätta att bo tillsammans.
En förstärkt parboendegaranti i socialtjänstlagstiftningen skulle kunna öka mångfalden av boenden. När nya lägenheter planeras och byggs kan en del av dessa anpassas till äldre makar med olika behov. Alla makar, oavsett kommun och vårdbehov, bör få känna sig säkra på att de kommer att få leva sina sista år tillsammans om de så önskar. Det borde inte vara upp till kommunen att avgöra när det är dags för makar att skiljas åt.

Inga kommentarer: