13 november 2009

Årets företagarvecka

Så var då årets företagarvecka till ända, ett välordnat arrangemang som tre kvällar har dragit en hel del publik till biblioteket i Nora. Igår fick vi en lektion i entreprenörskap av Håkan Svanberg som under många år drivit ett antal företag framgångsrikt. Han skulle säkerligen kunna inspirera även våra skolelever när de har entreprenörskap på schemat.
Vi fick även en hel del kunskap till livs av Anna-Stina Nordmark som är vd för Företagarna genom den statistik hon visade. Att många företagare idag har en hög ålder och inte självklart har successionsordningen klar är ett problem menar Företagarna. Att småföretagen är många är ett annat viktigt faktum som hon förmedlade, idag finns de flesta jobben inom småföretagen. Med småföretag menas då upp till femtio anställda. Hon belyste även det faktum att idag "kramar" alla politiska partier småföretagarn. Många partier har i sina program punkter som bland annat kräver ändringar av las-reglerna, minskning av regelbördan, sänkta arbetsgivaravgifter och avskaffandet av 3:12 reglerna.
Hon gjorde ett starkt intryck när hon talade om behovet av bekräftelse, något som alla människor är i behov av oavsett yrke. Att inställningen till företagare kan visa sig i kommunen genom att man faktiskt bekräftar företagarna, visar att man bryr sig, att kommunen tycker att det är trevligt att man valt att starta sitt företag just här. Det kan vara genom något så enkelt som ett välkomnande besök när företaget är nystartat.
I Nora finns en stor utvecklingspotential när det gäller inställningen till våra småföretagare, det visar Svenskt Näringslivs årliga ranking. Många av de saker som har nämnts från företagarhåll under veckan har vi inom den borgerliga oppositionen motionerat om under mandatperioden, jag nämnde några motioner i mitt tidigare inlägg. En viktig motion som skrevs av moderaterna för en tid sedan sätter fingret på en annan sak som efterfrågats - en företagslots, en kontakt för alla frågor man kan tänkas ha när det är dags för en nyetablering exempelvis. Kompetens inom upphandlingsområdet, hur vi kan ställa krav på ex. miljövänlighet och småskalighet i våra upphandlingar kommer vi att få lära oss mer om på det öppna möte som Centerpartiet med inbjudna gäster bjuder in till den 23/11 på Nora Stadshotell.
För att nå målet om plats 100 på Svenskt Näringslivs ranking inom 3 år återstår ännu mycket att göra.Viktigt att vi har fokus på småföretagande och entreprenörskap i lokalpolitiken!

1 kommentar:

mfpckd sa...

Utan byte av politisk ledning är tyvärr sannolikheten låg att Nora kommer bland de 100 med bästa företagsklimatet.