17 april 2011

Vad är skolan till för??

Efter en fantastisk dag ute i trädgården är det snart dags för middag och sen ladda lite inför den kommande - korta- arbetsveckan. Inför stundande påsklov tänkte jag fördjupa mig lite i skolpolitiken.
För mig är det viktigast att skolan förmedlar kunskap, kunskap i matte, svenska, samhällskunskap, engelska, historia och de naturvetenskapliga ämnena hamnar i högsätet. Kunskaper och färdigheter i dessa ämnen bör alla barn/ungdomar få med sig ut i vuxenlivet för att klara fortsatta studier, arbete och ett vuxenliv.

Att läraren är viktig i skolan är självklart, att lärarna generellt måste få högre status är givet. Lärarna ska bedriva undervisning och kunna utmana eleverna intellektuellt, eleverna skall även bibringas regler, hyfs och det som allmänt kallas "folkvett".

Att följa upp skolans resultat bör vara i fokus för alla kommunpolitiker, i mycket högre grad än vad som sker idag. Oftast ägnas budgeten stor omsorg och bekymren finns givetvis hur pengarna skall räcka till för alla behov. Samtidigt vet vi genom flera undersökningar att det inte är mer pengar skolorna behöver, utan mer kunskap, duktiga lärare och utvärdering och uppföljning för att säkerställa att resultatet blir som vi vill att det ska vara.
Kunskap börjar i klassrummet och kunskap bör vara den absoluta priroteringen för varje rektor, varje lärare och varje elev.

Inga kommentarer: