03 april 2011

Afghanistan - våld och barbari

Efter den oerhört onödiga och  provokativa Koranbränningen i USA blev det våldsamt upplopp i norra Afghanistan. Ytterligare en svensk soldat fick sätta livet till i den massaker mot FN-förläggningen som blev följden och som krävde flera människoliv.
Det verkar som om oroligheterna eskalerar och även om det främst är mot USA som hatet riktar sig görs ingen skillnad på var soldaterna kommer ifrån, även hjälparbetare drabbas av våldet.

Afghanistan är ett land som under en lång följd av år varit drabbat av oroligheter och krig i varierande omfattning. Den nye presidenten Hamid Karzai har ett svårt arbete framför sig för att skapa framtidstro och säkerhet för människorna i landet. Den senaste attacken visar att det ännu är långt kvar innan FN:s styrkor kan lämna över ansvaret för säkerheten till den afghanska polisen och militären.


Afghanistan har inte bara långt kvar tills landet kan garantera fred och säkerhet generellt till sin befolkning. Det är även ett land som lämnar oerhört mycket att önska när det gäller barn och kvinnors situation.
Nyligen har en lag antagits som ger män rätt att svälta sina fruar om de sexvägrar och dessutom undkommer en våldtäktsman straff om han gifter sig med sitt offer. Vid sidan av detta förekommer det att pojkar iklädda flickkläder tvingas dansa för män som sedan ofta förgriper sig på dem. Barbariska lagar och seder som inte borde få förekomma i något land i världen 2011!!

Inga kommentarer: