20 april 2011

Nyhetsbrev från Nyamko Sabuni

Idag låter jag dig ta del av jämställdhetsminister Nyamko Sabunis nyhetsbrev:

Vi ser i europeiska och internationella sammanhang hur abortfientliga krafter vinner terräng. Det är mycket oroväckande. Det gör det än viktigare att stå upp för de rättigheter som gäller i Sverige samtidigt som det behövs fler röster för att stärka eller skapa lika rättigheter också i andra länder.



Mer än 70 000 kvinnor dör varje år och miljontals får allvarliga men i samband med osäkra aborter. För att minska dessa siffror måste det finnas tillgång till säker och laglig abort. Därför är jag mycket angelägen om att lyfta abortfrågan i internationella sammanhang, som till exempel vid FN-möten och nyligen vid konferensen "Women for a better world" som samlade ett hundratal afrikanska kvinnliga ledare i Windhoek, Namibia. Mitt inlägg orsakade livlig debatt där. Men även här hemma har abortdebatten fått nytt liv.


Idag skriver jag tillsammans med RFSU:s generalsekreterare en replik i Dagens Nyheter med anledning av en artikel som föreslår ändringar i den svenska abortlagstiftningen. Vi menar att den nuvarande lagen är bra som den är. Den ger kvinnan rätt att själv bestämma över sin kropp. Ingen annan än kvinnan själv kan besluta om hon ska fullfölja en graviditet.
Att börja kategorisera aborter på det sätt som artikelförfattarna gör riskerar att leda till en diskussion kring goda och mindre goda skäl för abort, och där någon annan än kvinnan själv skulle avgöra det. Detta vore en försämring.
Det är aldrig acceptabelt att begränsa kvinnans rätt att bestämma över sin kropp. Att garantera denna rätt betyder bland annat att samhället ska bistå kvinnor som vill göra abort. Däremot behövs fler röster för att stärka eller skapa lika rättigheter också för kvinnor i andra länder.
Den svenska abortlagen, som 2008 förändrades till att även gälla kvinnor som inte är svenska medborgare eller bosatta i Sverige, har ett starkt stöd. En urholkning av lagen, enligt de förändringar föreslås, kan få förödande konsekvenser i Sverige.


Kvinnors rättigheter och tillgång till hälsovård i samband med graviditet är en fråga om liv och död. Att abortfientliga krafter vinner terräng i Europa gör det än viktigare att stå upp för den svenska lagstiftningen och kvinnors rätt till beslut om sina egna kroppar.


Vänligen,


Nyamko Sabuni

Inga kommentarer: