19 april 2011

Tummen ner för Greklands kvinnosyn!

Vad kan man bli annat än förbannad över den kvinnosyn som högt uppsatta grekiska män ger uttryck för? Förbannad och förvånad, vi lever ändå år 2011 men Grekland verkar inte ha kommit särskilt långt på jämställdhetens område. I Sverige anmäls 46 våldtäkter per 100 000 invånare, i Grekland 3...I Grekland räknas det inte som våldtäkt om våldtäkten begås av någon du känner och/eller har träffat lite, då får du helt enkelt skylla dig själv...
Lagen i Grekland stadgar även att våldtäkt inom äktenskapet inte finns, det som idag anmäls är oftast rena överfallsvåldtäkter. Precis så var det i Sverige på 1970-talet, för fyrtio år sedan. Statistik och lagstiftningen kring våldtäkt spelar en stor roll för hur benägen man som kvinna är att anmäla en våldtäkt. I länder med starka patriarkala strukturer är anmälningarna färre och misstron större mot de kvinnor som anmäler.

Jag kan bara önska den europeiska kvinnolobbyn EWL lycka till med utmaningen att få till stånd en likvärdig lagstiftning i hela EU. Det vi kan konstatera är att lagarna skiljer sig åt alltför mycket. En gemensam definition och gemensamma lagar när det gäller våld mot kvinnor är inte bara önskvärt utan måste ses som ett ur jämställdhetsperspektiv rättmätigt krav i Europa år 2010!

Inga kommentarer: