02 april 2011

Bara 90 år...

I bara 90 år har den svenska kvinnan haft rösträtt, så sent som 1921 kunde alltså de svenska kvinnorna rösta för första gången och hade då även möjlighet att bli invalda i riksdagen. Vid detta val, 1921, blev två liberala kvinnor invalda i riksdagen; Kerstin Hesselgren i första kammaren och Elisabeth Tamm i andra kammaren.Den kvinnliga rösträtten har på många sätt en liberal historia. Rörelsen startade i Östergötland och blåklinten, tillika Östergötlands landskapsblomma, som idag är folkpartiet liberalernas paritsymbol, var då en symbol för rösträttsrörelsen.


Sverige var det sista landet i Norden som fick kvinnlig rösträtt, Finland fick det 1906, Norge 1913 och Danmark och Island 1915. ...Det första självständiga nationen i världen att införa kvinnlig rösträtt på nationell nivå var Nya Zeeland, som införde kvinnlig rösträtt redan 1893. Grannlandet Australien följde efter 1902.



Det var alltså liberaler som stod på barrikaderna och kämpade för allmän och lika rösträtt även för kvinnor.
Än idag finns det länder där kvinnor inte har någon rösträtt - Förenade arabemiraten, Oman, Qatar och Saudiarabien. Inte bara för dessa kvinnors skull utan även för alla de orättvisor som fortfarande finns ur ett jämställdhetsperspektiv även i Sverige så måste kampen för jämställdhet fortsätta.

Inga kommentarer: