84 % av alla svenskar < 16 år använder internet och 81 % av dem gör det dagligen. Av dem ställer 100 % krav på säkerhet, användarvänlighet och tillgänglighet. Men hur ser det ut på våra kommuners hemsidor? Är utvecklingen av e-tjänster och e-förvaltning något som prioriteras av kommunerna och landstingen?
Hos många finns det goda exempel på utveckling i rätt riktning, men hos långt ifrån alla. Här finns stora utmaningar och säkert är bristen på kompetens och resurser en del av orsaken. Nu vänder sig kommunerna till SKL för att genom dem få stöd och låta SKL vara en drivande samordnande länk för att skapa förutsättningarna för alla kommuner att utveckla e-förvaltning på ett bra sätt. Ett förslag på gemensam strategi har tagits fram som sannolikt kommer att antas av SKL:s styrelse under våren.
Inom en tioårsperiod vet vi att kraven på välfärd och minskad klimatpåverkan kommer att öka, vi vet att äldre i samhället blir fler och att den arbetsföra befolkningen endast ökar marginellt. Eftersom vi lever i en globaliserad värld kommer dessutom kraven på konkurrenskraft och innovation att öka. Då är det viktigt att vi tar informationstekniken till hjälp för att möta kraven. Samverkan mellan kommuner, landsting, stat och privata aktörer är en smart väg att gå.
1 kommentar:
Du kan kolla med Sambruk som har ca 80 kommuner i samarbete för att få fart på e-förvaltning och dito tjänster. www.sambruk.se och http://twitter.com/sambruk_se
Skicka en kommentar