07 april 2011

Övervakning på gott & ont

Övervakningskameror finns det många åsikter om och detta med rätta. Fördelarna är givetvis att brott ibland lättare kan klaras upp, att säkerheten stärks på undanskymda platser etc. Likväl är nackdelarna inte att förringa.
Ett exempel på fördel var när vi i Nora för några år sedan satte upp övervakningskameror på taket till Karlsängsskolan och på så sätt minskade skadegörelsen på skolans ventilationssystem.

En ny användning av övervakningskameror finns nu i USA.
Du vet ju hur det kan vara när man parkerat sin bil på den gigantiska stormarknadsparkeringen och sen kommer ut och inte minns var man ställde bilen? I Santa Monica Place i USA kan man numera använda sig av "hitta din bil" systemet som talar om var man ställt sin bil genom att det finns informationskiosker där bilens registreringsnummer knappas in och talar systemet om var bilen står. Parkeringssystemet bygger på att övervakningskameror fotograferar bilarnas nummerskyltar och på så sätt håller reda på var du har ställt din bil. Ännu ett användningsområde för övervakningskameror. På gott eller ont?

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej Gabrielle

Min grundinställning till övervakningskameror är negativ. Huvudsakligen därför att det är ett steg i fel riktning. Vi måste bygga ett samhälle där alla känner ansvar och tar ansvar - oavsett om det finns ett kameraöga eller inte.

Vet man i Nora att skadegörelsen generellt minksat med de nya övervakningskamerorna på taket till Karlsängsskolan? Kan det vara så att "den frustrerade ungdomen" istället kraschade källarfönster eller risoade sönder lacken på några undanskymt parkerade bilar?

Jag tror att rätt ände att börja i är långsiktigt arbete med ungdomar och barn. Skadegörare skapas inte oftast vid tretton års ålder - grunden läggs långt mycket tidigare. Men långsiktigt socialt arbete med ungdomar är oftare svårare att motivera politiskt. Inte lika tydligt och konkret som övervakningskameror...

Min sista invändning är gränsdragningen. När väl grundtekniken är installerad i ett litet samhälle som Nora - är kostnaden för att utöka systemet väldigt liten. Vi vill väl alla se vem som kastar soporna utanför containern, vilken j-v-l som parkerar på handikappplatser eller vem som kissar uppefter stadhotellsväggen på sennatten. Så att vi kan få fast alla samhälleliga skadeverkare!!! Var drar vi gränsen för övervakningen???

MVH
William (i Togo - helt säkert övervakningsfritt i mitt kvarter här)