12 april 2011

Skolpoliser - en modell för Nora?

Jag har en tid propagerat för att återinföra skolpoliser i Nora. Behovet verkar vara störst på skolbussarna där det på vissa turer är oerhört stökigt enligt chaufförerna. Använd de större barnen för att göra en insats tillsammans med busschaufförerna -  att kunna hålla ordning, se till att alla barn använder bältet i bussen, att de sitter stilla och att de har ett vårdat språk gentemot varandra, vilket inte alltid är fallet idag.

Givetvis kan skolpoliserna användas även för att uppmärksamma förbipasserande bilar att detta är en skola och att det är många barn, i olika åldrar, i närheten. Att enbart använda skolpoliserna för att få ner farten vid våra skolor är naturligtvis inte meningen, men skolpoliser tillsammans med andra insatser för att få bilarna att bättre uppmärksamma skolbarnens ibland ganska utsatta situation kanske kan vara en framkomlig väg.

Skolpoliserna fanns överallt förut, idag finns de bara kvar i Stockholm. Skolpolis blir man i sjätte klass och det är ett stort ansvar. Att stå vid övergångsstället ger en känsla av trygghet för de yngre barnen men även en känsla av att man som skolpolis har fått ett förtroende. Att lära barn att ta ansvar och att få de yngre barnen att se de äldre som ett föredöme kan aldrig vara fel.

1 kommentar:

Anonym sa...

Ville bara att du som är så politisk aktiv se den här länken om hur ett valsystem kan fungera.

http://www.wimp.com/alternativevoting/