15 juni 2010

Konstnärlig utsmyckning i Nora

Det finns en rekommendation som tillkom 1937 som säger att en procent av byggnadskostnaderna inom stat, landsting och kommun ska gå till den konstnärliga utsmyckningen av lokalerna. Det är få kommuner som idag följer den rekommendationen, knappt fyra av tio. I takt med kommunernas allt snävare ekonomi har konstköpsmålet fått stryka på foten.
Ett alternativ som en del kommuner har valt är att gå över till att bestämma en fast summa som kommunen köper konst för - på så sätt blir det mer handfast.

I Nora finns inget uttalat mål kring konstinköp. Kanske är det dax att sätta ett sådant mål? Nu ligger vi ganska långt fram ändå och har ju bland annat fått möjlighet till att smycka vår stad med en hel del skulpturer. Örebroarna är ju stolta över sitt Open Art på sommaren men i Nora har vi Open Art året runt.

Nora vill gärna kalla sig kulturkommun. Ett sätt att stärka det varumärket skulle kunna vara att ta ett beslut kring hur stor andel av budgeten vi vill avsätta för konstinköp till offentliga lokaler i Nora.
Ett annat sätt, i det lilla, skulle kunna vara att kommunen i sin entré på Tingshuset har en utställning där man månadsvis visar upp olika Norakonstärers verk. Dels är det ett trevligt blickfång, dels kan det hjälpa till att stödja våra lokala konsthantverkare i deras ambition att få en större publik.

Inga kommentarer: