12 juni 2010

Miljövänlig konsument..

Som miljömedveten konsument vill man självklart göra klimatsmarta val och inköp. Detta är dock inte helt lätt då det ibland finns oklara och rent av motstridiga uppgifter som man ska förhålla sig till...

I senaste numret av Sveriges natur - Svenska naturskyddsföreningens tidning - hittar jag några tips. I skogens skafferi finns en del att ta rätt på: almfrukter att ha i sallad, ekollon som ersättning för mandel, kamomillblomma till te, kirskål (!) när den är späd att användas till pajer, soppor eller tillbehör till fisk och stekt kyckling, späda maskrosblad till en sallad och de tidiga nässlorna förstås.

I övrigt rekommenderas vi som vill äta miljövänligt att byta ut varannan middag till en vegetarisk måltid. Givetvis är det även viktigt att inte slänga en massa mat, att köpa mer ekologiska livsmedel och att välja grönsaker efter säsong. Att äta mindre nötkött gynnar ju minskningen av växthusgaser, totalt 8,5 ton kommer från jordbruket i Sverige. Detta kommer inte bara av idisslarnas matsmältning (32%) utan även utsläpp från jordbruksmarken (57 %) och stallgödelhanteringen (11 %).

Jätteräkor figurerar ofta i den klimatsmarta matdebatten. Nu förbereds en certifiering av odlade jätteräckor. Svenska Naturskyddsföreningen menar dock att jätteräkor aldrig kan bli något bra miljöval, de kan bara bli mindre dåliga för miljö och människor. En tredjedel av världens mangroveskogar har huggits ner för att ge plats åt räkodlingar och detta för bland annat med sig en ökad sårbarhet för orkaner, tsunamis och stormar. Den nu aktuella certifieringen råder inte bot på miljöproblemen utan talar bara om själva produktionen. Svenska naturskyddsföreningens menar att räkodlingen i grunden är ohållbar - så rådet är detsamma som tidigare - köp inga jätteräkor!

Inga kommentarer: