Ny skollag
För snart fyra år sedan fick Allianspartierna förtroendet att styra Sverige. Skolans utveckling var ett starkt vägande skäl för många att välja bort den gamla regeringen. Vi presenterade en vision om en trygg och kunskapsinriktad skola, där alla elever blir sedda och läraryrket värderas högt. Detta i motsats till den kunskapsfientliga politik som år efter år har låtit skolan förfalla.
En viktig del av Alliansens omläggning av skolpolitiken är den nya skollagen som riksdagen igår fattade beslut om. Det är en omfattande produkt, ett av de största lagstiftningsarbetena i modern svensk rättshistoria, på över 1200 sidor och nästan 700 lagparagrafer. Beredningsarbetet har pågått i över ett decennium.
Här är ett axplock:- Förskolan blir en egen skolform
- Samma regler för fristående och offentliga skolor. Friskolorna ska rätta sig efter samma regelverk som kommunala skolor. Det innebär bland annat att de, med vissa begränsade undantag, ska följa kurs- och läroplaner och sätta betyg.
- Bättre stöd till eleverna. Rättigheterna för den elev som behöver stöd och hjälp ska stärkas. Kraven på att utreda en elevs behov av särskilt stöd ska bli tydligare och beslut om åtgärdsprogram ska kunna överklagas.
- Profilklasser i högstadiet. För elever med speciella färdigheter i ett ämne blir det tillåtet att anordna antagningstester för särskilda profilklasser från årskurs sju i grundskolan.
- Stärkta rättigheter för eleverna. Eleverna ska ha tillgång till skolläkare, skolsköterska, psykolog och kurator inom elevhälsan, och också till studie- och yrkesvägledning. Dessutom ska alla elever ha tillgång till skolbibliotek. Detta gäller även för fristående skolor. Fler beslut än i dag kan överklagas, vilket ökar rättssäkerheten för elever och vårdnadshavare. Den som har nekats plats vid en särskild skola med anledning av "betydande ekonomiska och organisatoriska svårigheter" ges ökad rättssäkerhet.
- Ökad trygghet och studiero. Lärares och rektorers allmänna befogenheter förtydligas. För de elever som stör andra elevers trygghet och studiero finns fler disciplinära åtgärder. Nya åtgärder som föreslås: "försittning", skriftlig varning även i grundskolan, samt tillfällig avstängning även i grundskolan.
- Skolinspektionen får skarpare sanktioner. Skolinspektionen ges möjlighet till skarpare sanktioner mot de huvudmän som missköter sig. Bland annat får myndigheten möjlighet att utfärda vitesförelägganden och att i särskilt allvarliga fall stänga en skola med omedelbar verkan.
Men nu hotar de rödgröna att riva upp flera centrala beslut, inte minst vad gäller tryggheten i skolan. Miljöpartiet vill avskaffa kvarsittningen och Vänsterpartiet är kritiska till att skolan ska kunna stänga av elever. Deras motioner präglas av friskolefientlighet och förslag som att eleverna ska bestämma över sina lärare. Av den vilja till förändring av skolpolitiken som Mona Sahlin ibland har uttalat finns inga spår.
Jag är stolt över att Alliansen har lyckats där socialdemokraterna misslyckades under den förra mandatperioden.
Med liberala hälsningarJan Björklund
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar