07 juni 2010

Otydliga ägare

Tillsammans med Ljusnarsberg, Hällefors och Lindesberg så har Nora en bygg och miljönämnd - BMB - som geografiskt är placerad i Lindesberg men som är vårt gemensamma ansvar och som servar alla fyra kommuner. Nämnden har funnits sedan 2004.
I år (!) har de fyra kommuncheferna tillsammans med kommunstyrelsens ordförande i respektive kommun beslutat att genomföra en utvärdering av nämndens verksamhet. Denna utvärdering skall belysa konsekvenser av eventuella förändringar av verksamheten samt förslag till nytt eller förändrat samverkansavtal.
Detta sedan det under en lång tid framkommit olika typer av missnöjesyttringar främst gällande hanteringen av livsmedelskontrollen i de fyra kommunerna. Missnöjet har främst framförts av företagare till politiker. Den politiska ledningen i de fyra kommunerna menar att detta är orsaken till vår låga ranking i Svenskt Näringslivs undersökning (se tidigare blogginlägg om detta).
Nu först efter 6 år tar den politiska ledningen sitt ansvar och kräver en genomlysning av verksamheten och en ordentlig utvärdering innan man beslutar sig för hur man vill gå vidare. Personligen tycker jag att vi borde ha markerat och gett tydliga ägaredirektiv om hur vi vill att verksamheten skall skötas mycket tidigare och jag vet att detta efterfrågats av de ordinarie ledamöterna i nämnden.
Om vi hade varit aktiva ägare och tydligt talat om hur vi ville att nämnden skulle hantera frågor om ex livsmedelskontrollen och rådgivning i våra kommuner hade sannolikt hanteringen kring detta inte fått sådana negativa efterverkningar bland våra företag. Sen vill jag fortfarande mena att det är en efterhandskonstruktion att nu hävda att vår låga ranking är ett resultat av BMB:s hantering...långt ifrån alla företag som svarar på Svenskt Näringslivs enkät är livsmedelsföretag!

Inga kommentarer: