28 mars 2009

Gårdagens Na innehöll en insändare som ställer frågan" varför tappar Nora invånare?" En högst relevant fråga!
Som aktiv i kommunpolitiken inom oppositionen har jag vid ett antal tillfällen lämnat in motioner och interpellationer i kommunfullmäktige för att sätta ljus på det faktum att Nora för en tynande tillvaro i mindsettet hos övriga länets invånare. Vi är en liten kommun som oftast förknippas med kulturevenemang på sommaren - det är trevligt att åka hit och äta Noraglass och tillbringa en dag i vår K-märkta stadskärna. Men det räcker inte - Nora måste även synas på andra sätt och tydligt marknadsföra sig som en attraktiv,mindre kommun med pendlingsavstånd till Örebro genom täta bussförbindelser och inte minst - avsevärt lägre huspriser än i Örebro. Nora kommun kämpar om uppmärksamheten med andra mindre kommuner och måste därför synas tydligt. Som marknadsförarna alltid säger - syns du inte så finns du inte.
Vi har i vårt strategidokument ett mål om att vi ska öka med 25 nya invånare/år och 40 nya lägenheter/år men ingenstans finns det beskrivet hur dessa mål skall nås. Där har jag lagt ett tilläggsyrkande om att detta arbetas in i den reviderade versionen av strategidokumenten. Folkpartiet la redan våren 2006 ett förslag om Nora ambassadörer - där vi förordade att fullmäktige skulle utse ett antal ambassadörer som får ett hedersuppdrag att i sina nätverk tala väl om Nora. Det mottogs svalt och "paketerades om" så att ambassadörerna blev icke offentliga och alltså inte går att presentera för allmänheten..tala om att förvanska ett syfte!
En interpellation om just vilka marknadföringsåtgärder som planerades för Nora skrevs av mig i november 2007 för att sätta fokus på vikten av detta.
En av mina första motioner när jag kom in i fullmäktige föreslog att Nora skulle skapa en plattform för växtkraft enligt följande: att det i Nora skapas en plattform där vi gemensamt arbetar för att utveckla Nora till en ännu attraktivare boende- arbetsmarknads- och besöksregion. Detta skall göras genom att förstärka näringslivsutvecklingen, kompetensförsörjningen och marknadsföringen av Nora. Målen med Växtkraft Nora skall vara att
Öka inflyttningen till kommunen som helhet, både tätort och landsbygd
Öka tillväxten och sysselsättningen
Skapa en starkare plattform för turism och service
Skapa en vi-känsla och framåtanda i kommunen
Att skapa ett framtidsamhälle med livskvalitet.

(alla dokument som jag hänvisar till finns att få genom kommunen då de är offentlig handling, eller via mig)
Möjligen var denna motion ett embryo till det utvecklingsbolag som nu ser ut att skapas i kommunen. Däremot har jag svårt att tro att vi inom oppositionen kommer att få "credit" för detta..



Inga kommentarer: