10 mars 2009

Idag har ett kommunalråd i småländska Älmhult kommit med förslaget att frysa de kommunanställdas löner på 2008 års nivå för att komma tillrätta med det stora underskottet i kommunen. Hon hänvisar till uppgörelsen som Metall gjorde med sina medlemmar nyligen. Men - här framgår det direkt att det är ett feltänk - Metalls medlemmar får en arbetstidsförkortning med motsvarande lönejustering, det kommunalrådet talar om är en konkret lönesänkning. Att göra motsvarande inom den kommunala sektorn fungerar inte, det finns precis lika mycket jobb oavsett om lönen sänks. Skolklasserna och barngrupperna på förskolan och fritids blir inte mindre. Inte heller minskar antalet vårdtagare för att undersköterskan får mindre betalt.
Dessutom, varför ska de kommunanställda som en grupp stå för en så stor del av besparingen? Det verkar i mina öron inte rimligt.
I tider som dessa är det många svåra avvägningar som måste göras inom den kommunala verksamheten. Kärnverksamheten måste drivas vidare, oavsett skatteinkomsterna. Här gäller det att ta tillvara kreativiteten och förslagen även hos de medarbetare som finns ute i verksamheterna. Oftast är de hos dem man kan hitta de förslag som har störst möjlighet att nå framgång då de känner sin verksamhet. I tider som dessa måste man inom den offentliga sektorn kanske snarare ställa sig frågan - varför är det så att privata alternativ oftast kan bedriva samma typ av verksamhet som kommunerna generellt ansvarar för på ett mer kostnadseffektivt sätt? Det är möjligt och till och med troligt att offentlig sektor kan lära något av den privata motsvarigheten.

Inga kommentarer: