18 mars 2009

Återigen har en lokal politiker fått "äran" att pryda framsidan, med bild och allt, på lokala Nerikes Allehanda. Självklart inte i någon positiv anda utan här har man återigen bestämt sig för att hänga ut en person som valt att engagera sig i politiken med anledning av att han har privata skulder hos kronofogden. En duktig, kompetent politiker som sitter som ordförande i en av de tyngre nämnderna i Örebro hängs ut för att han under en period i livet har hamnat i en situation som gjort att han inte kunnat betala sina skulder i tid utan hamnat hos kronofogden. Tidningen ifrågasätter naturligtvis hans kompetens och förmåga att hantera det nämnduppdrag han är satt att sköta. Men detta hänger ju inte samman - i sitt uppdrag som nämndordförande hanterar han inga kontanter och han tar heller inga beslut självständigt utan alltid tillsammans med övriga nämndledamöter.
Jag har tidigare skrivit om medias ansvar när det gäller att hantera politiker och politikens roll. Men någonstans i mediavärlden finns det tydligen en regel som medger att människor som valt att engagera sig politiskt får, eller kanske till och med ska, hängas ut i olika sammanhang. Som politiker, vare sig man är heltids- eller fritidspolitiker får man räkna med att bli "synad" och ifrågasatt och även kommenterad på ett sätt som ingen annan yrkeskår kommer i närheten av.

Samtidigt som vi vill att "vanliga" människor skall engagera sig ser vi på detta sätt effektivt till att ingen vill, eller vågar engagera sig då minsta p-bot kan bli allmängods. Vem vill frivilligt utsätta sig för detta? Och varför? Visst ska media granska, men det som ska granskas är väl inte personens privatliv i första hand utan prestationerna på det politiska området.Och jag ställer återigen frågan - vilket ansvar har media för att skapa ett sunt debattklimat kring politiken och politikers villkor och arbetssituation? Vilket ansvar har media för att också någon gång lyfta fram alla de positiva exempel och den klokskap som lokala politiker visar prov på i sina många gånger svåra beslut?

Inga kommentarer: