Folkpartiets skolpolitiska grupp föreslår att det ska utredas om det kan finnas ett behov av en lag om skolfrid. I botten ligger det faktum att arbetet mot mobbning måste intensifieras. Liknande brott som sker i vuxenvärlden har en helt annan dignitet och det kan aldrig vara meningen att vi skall behandla det som sker mellan barnen i skolan på ett mindre seriöst sätt.
Kränkningar som kvinnor utsätts för i äktenskapet kan ofta liknas vid mobbning då det vanligtvis har följts av en långvarig och upprepad form av olika kränkningar. Där kan vi redan idag applicera lagen om fridskränkning. Att som folkpartiet nu gör och föreslå en utredning av en lag om skolfrid är ett steg helt i rätt riktning för att säkerställa att både barn, föräldrar och lärare ser mobbing som den kränkning det faktiskt är. Det har funnits, och finns ännu idag skolor där man anser att mobbing inte skall polisanmälas utan utredas intern. Det finns vuxna i barnens närhet som anser att mobbing "inte är så allvarligt"utan sådant som hör till barndomen. En sådan lag skulle sätta ytterligare press på vuxenvärlden att ta mobbing på största allvar och ha som regel att alltid polisanmäla denna typ av brott.
Apropå kommunernas dåliga ekonomi nu i finanskrisens spår föreslår Jan Björklund att kravet på en ekonomi i balans i kommunens budget skall kunna gälla för längre tid än bara ett år. Det skulle ge kommunerna en möjlighet att under mindre goda år använda de medel som sparats ihop under bättre tider. Det skapar även ett incitament förkommunen att spara de år som kommunernas intäkter är högre.
Dessutom föreslår Björklund att storleken på statsbidraget kopplas till konjunkturläget så att staten ska kunna utjämna bristen på skatteintäkter. Det kommunerna har som största inkomstkälla är just skatter och statsbidrag. Och oavsett hög-eller lågkonjunktur måste kommunerna driva sin kärnverksamhet - skola, äldrevård och barnomsorg. Om regeringen väljer att gå på folkpartiets linje kan vi kommunpolitiker se fram emot vårpropositionen med tillförsikt!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar