04 mars 2009

På riksplanet kan man inte annat än bli förvånad och upprörd över den brist på fingertoppskänsla som Volvos styrelse visar som denna vecka går ut och aviserar en höjning av bonusen för 250 höga chefer samtidigt som antalet anställda vid Volvo lastvagnars fabrik har minskat med 50%...
Dessutom görs detta samma vecka som IF Metall gått ut och informerat om sin uppgörelse att arbetstiden sänks för delar av medlemmarna i kombination med att lönen sänks i motsvarande grad. Mycket märkligt att inte ha en klarare förankring i verkligheten...

Min uppfattning när det gäller Metalls uppgörelse är att vi i dagsläget befinner oss i en extraordinär situation som kräver extraordinära insatser. IF Metall har tagit ett stort ansvar för att hitta lösningar när andra står handlingsförlamade. Sen måste detta givetvis användas med försiktighet och begränsning så att vi inte riskerar att hamna i en situation där vi anser att det är OK att långsiktigt skapa förutsättningar för inkomst- och prissänkningar.
Att facken inom LO motsätter sig uppgörelsen är i sig inte förvånande - självklart ser man det som att detta underminerar fackens ställning när det går att hitta annorlunda och flexibla lösningar som inte följer den "svenska modellen". Jag skulle dock tro att frågar facken sina medlemmar skulle de flesta välja arbetstidsförkortning och sänkt lön under en övergångsperiod framför arbetslöshet och a-kasse ersättning. Att komma tillbaks in på arbetsmarknaden efter en period av arbetslöshet är inte helt enkelt. Dessutom finns idag redan en stor grupp löntagare som inte omfattas av kollektivavtal, som arbetar många timmar mer än 8 per dygn men som inte varje månad kan ta ut samma lön utan är helt beroende av hur resultatet ser ut - jag talar om våra företagare. Det finns även andra grupper på arbetsmarknaden som har stora delar rörlig lön, ex. säljare och konsulter som nu får se sin inkomst minskad. År 2009 i landet Sverige finns det inte längre bara en modell som kan appliceras på alla löntagare.Vi måste långsiktigt alldeles säkert hitta flexibla modeller för vår svenska arbetsmarknad.
Smakfullt vore det om fler höga chefer skulle kunna tänka sig en motsvarande insats - varför inte frysa löner och avstå från bonus under en period?

Inga kommentarer: