08 mars 2009

Internationella kvinnodagen..



Vi skriver 2009 och ändå behövs en dag som denna för att sätta fokus på kvinnors ställning i världen.
Det finns mycket att fira men en hel del arbete återstår innan vi är ordentligt jämställda även här i Sverige. Tidningarna idag har intervjuat många människor på gatan och det vanligaste svaret om vad som behövs för att vi ska vara jämställda är lika lön för lika arbete. Längre än så har vi inte kommit anno 2009... Regeringen har avsatt 125mKr i den största nationella satsningen på jämställdhet. Inom kort fördelas 40mKr av dessa som avsatts för att stödja kommuner och landsting i arbetet med att göra sina verksamheter mer jämställda. Kanske kan det innebära en ökad satsning på möjligheten för kvinnor att starta eget inom kvinnodominerade yrken, låt oss hoppas det.

Tittar vi ut i Europa och världen finns det än mer att göra - bara i Europa finns det tre länder som inte tillåter abort - Polen, Irland och Malta. Vi behöver sätta in stora resurser för att komma tillrätta med sexhandeln i samband med den organiserade brottsligheten i Europa.

Ett bra sätt att komma vidare när det gäller jämställdheten i vardagen är att ställa sig själv frågan: vad gör jag och vad kan jag göra för att bidra till en ökad jämställdhet mellan kvinnor och män? Än har vi lång väg att gå..

Inga kommentarer: