Idag tänkte jag fortsätta att skriva lite om politikens villkor.
SKL (Sveriges kommuner och landsting) har föreslagit att kommunstyrelsen skall bestå enbart av ledamöter från majoriteten i kommunen - som en kommunal regering. Det som då sker är ju att enbart majoritetens åsikter kommer fram och inte som nu att det sker en dialog mellan majoritet och opposition i varje ärende. Visserligen skulle det bli mer debatt i fullmäktige vilket är välkommet då fullmäktigemöten ibland kan gå väl snabbt. Men min uppfattning är trots allt att vi får mer genomarbetade ärenden om vi kan ha en kommunstyrelse som består av företrädare för både majoritet och opposition. Fullmäktige ska ju fokusera på att fatta beslut i principiellt viktiga frågor, ex mål och riktlinjer, skattesatsen eller den kommunala budgeten. Men även andra frågor som rör verksamheten i kommunen är viktiga att diskutera igenom så att alla möjligheter lyfts fram.
Det är sällan som fullmäktige besöks av kommuninnevånarna, oftast är det bara pressen som är på plats. Undantag är om det är aktuellt med en skolnedläggning - detta sätter alltid känslorna i svall hos kommuninnevånarna och då visar man sina åsikter på olika sätt. Men här finns det en förändringspotential och vi politiker måste tänka till hur vi på olika sätt kan göra det mer attraktivt att engagera sig i den lokala politiken. Ett alternativ kan vara att aktivera den allmänna frågestunden som det finns utrymme för i Nora- eller anta den motion jag skrivit om politikerkafé där jag förslog att politiker en gång i månaden finns tillgängliga för att diskutera aktuella politiska frågor med kommunens innvånare. Att besökarantalet är minimalt på fullmäktige i Nora kan även bero på att förutsättningarna inte är optimala. Placeringen av ledamöterna underlättar inte debatten, mikrofonen fungerar dåligt och dessutom används den inte alltid av ledamöterna vilket inte underlättar för ev. publik att höra debattinläggen i den stora salen.
Ungdomar är de som allra mest lyser med sin frånvaro på fullmäktigemöten - om inte skolan har skickat dit dem i samband med skolarbetet så är det ytterst ovanligt att de finns i fullmäktigesalen. Det är ju en av de politiska partiernas stora utmaningar - hur kan vi få en dialog med ungdomarna? I vissa kommuner finns sk. ungdomsråd, ett forum där politiker och ungdomar träffas och har en dialog. Andra kommuner väljer att delta i Lupp - en webbaserad enkätundersökning som Ungdomsstyrelsen administrerar. För oss som politiker är det viktigt att lyssna in alla ålderskategorier för att veta att vi lägger fram rätt förslag och att förslagen har förankring bland kommunens innevånare.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar