21 september 2009

Möte med försvarsministern

Moderaterna i Nora hade föredömligt passat på att bjuda in Sten Tolgfors, vår försvarsminister, till Stadshotellet i Nora. Han hade tidigare under dagen varit i Örebro och presenterat regeringens budget och även besökt Nammo i Lindesberg.Jag har träffat honom tidigare och upplever honom som väldigt kunnig och sympatisk.
För oss intresserade i Nora berättade han om det nya svenska försvaret och om sitt besök hos den svenska truppen i Afghanistan.
Det nya svenska försvaret bygger på att vi skall ha ett flexibelt insatsförsvar istället för det tidigare storskaliga invasionsförsvaret. Orsakerna till detta är flera men en viktig orsak är att hotbilden förändrats. Behovet idag ligger på att inom en kort tid kunna ha ett insatsförsvar på plats - helt enkelt en förstärkning av den svenska försvarsförmågan. Tidigare fanns en startsträcka på uppemot ett år för insatsorganisationen, idag kan vi, när alla är färdigutbildade och -rekryterade ha 50 000 personer på plats inom några timmar till en vecka om det uppstår ett hot mot Sverige. Förutsättningen är dessutom att samma förband skall användas både i Sverige, i vårt närområde om ex våra grannländer hotas och utanför vårt omedelbara närområde. Här finns då även Hemvärnet med.
Att ha ett försvar som rekryteras på frivillig basis ger fördelar menar Sten Tolgfors. Kompetensen hos de enskilda individerna ökar och de grundutbildade soldaterna kommer att finnas kvar längre i insatsorganisationen tack vare att samma förband skall användas på flera insatsområden. Försvaret kommer på så sätt att alltid vara rätt utbildade, utbildade och övade.
Vikten av den svenska truppens insats i Afghanistan kan inte nog betonas, de gör ett viktigt arbete i en situation som nog inte någon av oss här hemma kan föreställa sig. Så kan man nog sammanfatta Stens intryck av besöket där nyligen. Hans berättelse spände över skolbarn som får chansen att lära sig läsa, till hur den svenska truppen såg till att allmänna val kunde hållas i regionen. Att patrullera av området i små grupper och på så sätt störa olika grupper av kriminella hör till vardagen för våra soldater i området. Allt för att Afghanistan så småningom skall kunna utvecklas mot en stabil demokrati.

Inga kommentarer: