16 september 2009

Höjda studiemedel

Regeringen satsar på att höjda studiemedlen för studenterna men höjer även fribeloppet! Det är en bra och nödvändig satsning då det visat sig i betänkandet från studiesociala kommittén att bara en femtedel av alla som studerar anser att studiemedlen räcker till. Framförallt är det boendekostnaderna som stigit rejält. En studentlägenhet är sällan speciellt mycket billigare i hyra än vad en "vanlig" lägenhet är.
Att höja fribeloppet, dvs. det belopp som studenter kan tjäna på att jobba vid sidan av sina studier känns oxå helt rätt. Det skall löna sig även för den som studerar att arbeta vid sidan av studierna. Detta gynnar både dem som jobbar lite extra parallellt med studierna för att få lite "grädde på moset" men framförallt gynnar de studenterna som grupp då de ju alla måste ansvara för sin egen försörjning under sommaren.

Det är en viktig rättvisefråga att studiemedlen skall finnas som en möjlighet att finansiera sina studier. Det får inte vara tjockleken på föräldrarnas eller den studerandes egen plånbok som skall avgöra ungdomars möjlighet att studera vidare på högskolor och universitet.Som liberal uppskattar jag att politiker ser till att alla människor ges möjlighet att förverkliga sina livsval. Vem du är och var du kommer ifrån skall inte vara avgörande för om du har möjlighet att studera vidare. För Sverige som nation är det viktigt att så många som möjligt ges tillfälle att studera vidare utifrån intresse och fallenhet.

Även finansieringen av reformen är genomtänkt - de som idag arbetar och har en god inkomst finansierar en bättre ekonomi för dagens studenter genom en förändring av påminnelse- och expedititonsavgifter.Genomtänkt i alla delar alliansregeringen!

Inga kommentarer: