02 september 2009

Kulturyttringar i en kulturkommun?

I Nora som kallar sig kulturkommun föreslår majoriteten att kultur- och fritidsnämndens redan i underkant tilltagna budget skall krympas med 500 000:- ytterligare.Detta är ett hårt slag mot en verksamhet som visserligen inte är lagstadgad för kommunen att driva men ack så viktig!
Nora kommun är å andra sidan i ett läge där vi måste uppfylla stora besparingskrav för att leva upp till god ekonomisk hushållning de närmaste åren.SKL: analysgrupp nämner siffran 30 miljoner kronor de närmaste 5 åren..
I den budgetuppföljningsgrupp som har tillsatts har majoriteten föreslagit att våra små enheter inom förskolan måste förändra sin struktur.
Givetvis vill vi i oppositionen inte att de små enheterna utanför Nora tätort läggs ner då vi värnar landsbygden. Det skulle betyda att landsbygden uttarmas ytterligare på kommunal service.När det gäller skolan så kommer elevantalet att minska de närmaste åren vilket innebär att kostnaderna sänks.
Min mening är också att vi måste titta över sådana saker som inköpsrutiner, effektivisera administrationen där detta är möjligt, vi kan inte heller utesluta att det kan bli frågan om att varsla personal. Att se över den kommunala förvaltningsorganisationen är ett bra förslag och kan ge besparingar på sikt. Alla stenar måste vändas på i denna process och inga heliga kor får finnas! Men att kräva att kulturarbetarna nästan uteslutande skall arbeta idéellt är ingen framkomlig väg om vi vill fortsätta att kalla oss kulturkommun!

Inga kommentarer: