Både drottning Elizabeth och Michelle Obama gör det - odlar i staden. Hur då, undrar du? Genom att de bägge har anlagt en köksträdgård i anslutning till Buckingham Palace respektive Vita huset.
Begreppet stadsodling eller guerilla gardening föddes i New York på 1970-talet. En grupp aktivister bestämde sig för att förvandla övergiven mark till en trädgård. Fenomenet finns också i Sverige men då sker planteringarna oftast med kommunens goda minne. Längtan efter närodlat och ekologiskt finns hos många människor. I Sverige har vi sedan länge möjlighet att odla i egen kolonilott vilket många tycker är ett utmärkt sätt att vara självförsörjande på grönsaker.
År 2030 beräknas två tredjedelar av världens befolkning bo i städer och livsmedelsförsörjningen kommer att bli en tuff utmaning, framförallt i storstäderna. När städerna brer ut sig kommer tillgången till jordbruksmark på många håll att minska. Så hur ska vi kunna tillgodose behovet av odlad mat? Många forskare tror att vi måste tänka nytt och annorlunda när det gäller odling - exempelvis att odla på höjden, odla i gamla bildäck och i återvunna vattenflaskor.
Stadsodlingen kan även ses som en protest mot en livsmedelsproduktion där vi inte har kontroll på produktion och transporter och där alltför mycket transporteras i plast som sedan skräpar ner i våra världshav i generationer framåt. Dessutom kommer matpriserna att stiga när bränslepriserna stiger igen. Genom att producera lokalt och småskaligt och inte transportera råvarorna långt kan vi se till att få bra mat producerad på ett klimatsnålt sätt.
I Nora diskuteras för närvarande hur vi ska producera maten till skolbarn och till våra äldre. Här bör vi ta intryck av den senaste forskningen om matens betydelse inte bara ur trivsel hänseende utan även hur viktigt det är ur näringssynpunkt med mat som närproducerats och inte behandlats i flera steg.
Att ta ett aktiv steg i rätt riktning miljömässigt borde inte vara så svårt. Att plantera ätbara frukter och träd i våra parker kan vara ett sätt för att sätta fokus på miljön. Att erbjuda kolonilotter till människor är ett annat sätt att slå ett slag för miljön. Människor som har äppelträd och andra fruktträd men inte själva tar hand om frukten skulle kunna samla ihop den och ställa den i korgar vid sina tomtgränser så förbipasserande kan ta för sig. Ett annat sätt kan vara att varje skola i Nora kommun ansvarar för sin egen köksträdgård. Som ett led i att skapa miljömedvetna medborgare av våra skolbarn kan köksträdgården användas inte bara för produktion utan även för lektioner i biologi och bild till exempel.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar