25 september 2009

Elektroniska informationstavlor

I Nora finns ett antal elektroniska informationstavlor som visar annonser, föreningsinformation samt informerar om vad som händer inom kommunpolitiken. Det är gott och väl, men ett ansvar för den typen av annonstavlor förpliktigar.
Vid ett antal tillfällen det senaste halvåret har man gått ut med missvisande eller helt felaktig information. Även om man enligt lag inte är skyldig att ha en ansvarig utgivare för det som läggs ut på detta sätt så borde det finnas, ur ett professionellt perspektiv menar jag. Att upprepade gånger gå ut med felaktigheter helt utan källhänvisningar och utan information om var man vänder sig för att få till en korrigering känns helt enkelt inte seriöst.

Jag nöjer mig med att ta ett aktuellt exempel: nu skrivs det att det föreligger ett förslag om att Nora kommun skall införa cook & chill i sina kök. Det korrekta är att det finns ett förslag på "Kvalitets och servicenivå för Nora kommuns kostverksamhet" som har gått på remiss till nämnderna, dvs ett förslag till ramverk som skall reglera kvalitet och servicekrav på kostverksamheten i kommunen. I dokumentet står bl. a: "Det ska vara en strävan att tillaga maten från grunden med råvaror av hög kvalitet i så stor utsträckning som möjligt", samt "Tillagningen skall helst ske så nära kunden som möjligt men på de enheter som ur investerings- och driftssynpunkt är mest ekonomiskt och ur kvalitetssynpunkt goda". I dagsläget finns även ett förslag till förändringar på vissa punkter som lagts gemensamt av centern och miljöpartiet där vi övriga borgerliga partier fått en förfrågan om vi vill ställa oss bakom förslaget.
Nästa steg i den demokratiska processen är att detta skall diskuteras i nämnderna för att sedan gå tillbaks till kommunstyrelsen och -fullmäktige för beslut. Även om vi inte diskuterat detta färdigt inom partigrupperna och i den borgerliga gruppen så har vi tidigare ställt oss bakom den lösning som även gillas av personalen - att i större utsträckning få laga maten från grunden och öka inslaget av närproducerade och ekologiska råvaror. En intressant artikel om en kommun som överger cook & chill hittar du här:
http://www.dt.se/nyheter/borlange/article382531.ece
I dagsläget föreligger alltså inget förslag om att införa cook & chill.Läs mer om vad cook & chill är här:http://www.slv.se/sv/Fragor--svar/Fragor-och-svar/I-koket/Vad-ar-cook-chill/

1 kommentar:

Andreas Lejbro sa...

Det är många skaker man förväntas sig ska var proffisionella i en By som nora som inte är det.