18 februari 2013

Kuba, hästkött och folkpartibesök


Kuba och EU
Under den mötesfria veckan har den gemensamma parlamentariska församlingen mellan EU och länder i Afrika, Västindien och Stilla havet träffats i Dominikanska republiken. Olle Schmidt var på plats för att delta i diskussionerna. På agendan var bland annat de nya handelsavtalen, EU:s utvecklingsbidrag, beredskap på katastrofer som den på Haiti, och situationen i Kuba. Olle passade på att tala med Kubas ambassadör till Dominikanska republiken, Alexis Bandrich Vega.


- Ambassadören påpekade att Olof Palme varit en stor vän av Kuba. Jag svarade honom att vi är vänner av Kubas befolkning men inte av landets politiska ledarskap, kommenterar Olle efter dagens möte.

Kuba är det enda landet i Karibien som inte ratificerat Cotonou-avtalet som reglerar handel och biståndspolitik med EU. Nyligen bestämde EU:s utrikesministrar att relationerna med landet skulle utvärderas.


Hästkött och varifrån kommer hästarna?
Skandalen med hästkött i olika maträtter har med rätta väckt krav på skärpta livsmedelskontroller inom Europa. Marit Paulsen har därför på nytt fört fram sitt förslag om ett "Matens och djurens FBI", men också uppmärksammat ett annat problem i sammanhanget: Hästarnas färd till slakteriet. 


- Varifrån kommer alla de hästar som slaktas i Rumänien och andra länder för att sedan, under falsk beteckning, dyka upp i vår mat? Och hur har dessa djur egentligen transporterats och slaktats, frågar sig Marit.

Eftersom det idag inte finns någon myndighet eller organisation som verkligen gått igenom hur handeln med hästar ser ut i Europa, har Marit kontaktat den europeiska djurskyddsrörelsen och uppmanat dem att hjälpa till med detta.

Folkpartibesök och utnämning
I veckan har Cecilia Wikström besökt Folkpartiet i Gävle, Enköping, Stockholm och Södermanland. Tillsammans med partikollegor på orterna gjorde hon studiebesök på bla migrationsverket, integrationsenheten, boende för ensamkommande flyktingbarn och hos gränspolisen.


Dessutom utsågs Cecilia i onsdags till Uppsalas fjärde starkaste personliga varumärke av 150 nominerade för sitt engagemang i höstas mot utnämningen av hälsokommissionär Tonio Borg som bla är emot abort och verkat för att inskränka homosexuellas sociala rättigheter.

- Jag är hedrad över utnämningen. Jag måste tro på mitt budskap. Allt jag gör måste vara helhjärtat, jag följer min övertygelse ändå in i kaklet, sa Cecilia vid utnämningen

Nästa vecka: Olle besöker Ystads hamn och Folkpartiet i Halmstad. Jordbruksutskottet röstar om Marits förslag om förnyelsebar energi från biologiskt avfall. Cecilia åker till Barcelona för att delta i en konferens kring jämställdhet i Europa. 

Källa: Nyhetsbrev från FP i Bryssel
2013-02-151 kommentar:

Anonym sa...

Tack för vettiga kritik. Me & min granne var bara förbereder sig för att göra en del forskning om detta. Vi fick en ta en bok från vårt lokala bibliotek men jag tror att jag lärde mig mer av det här inlägget. Jag är mycket glad över att se så bra information som delas fritt ute.