11 februari 2013

EU-nytt:Bisfenol A, trafikbuller och grekiska öarFörbjuda det hormonstörande ämnet Bisfenol A?
I veckan deltog Cecilia Wikström i en debatt på SVTForum kring huruvida EU ska gå i Frankrikes fotspår och helt förbjuda det hormonstörande ämnet Bisfenol A. Ökad risk för fetma och cancer efter exponering av ämnet är några av effekterna som har rapporterats i djurförsök och EU förbjöd år 2011 Bisfenol A i nappflaskor och i matförpackningar riktade till barn under tre år.


- Jag tycker det är rimligt att vi utfasar Bisfenol A. Finns det andra ämnen som kan ersätta denna hormonstörande substans, säger Cecilia.  Alla människor har rätt att leva i en giftfri vardag.

Sänkta gränser för trafikbuller
Trafikbuller är den miljöstörning som berör flest människor i Sverige. Det är viktigt med sänkta gränserna för buller från motorfordon, tydliga bullermärkningar för nya bilar skulle innebära bättre hälsa för alla i EU. Samtidigt behövs standarder för elbilar så att fotgängarna ska höra dem. I veckan rösta Europaparlamentet för ett lagförslag om sänkta gränser för buller från bilmotorer. 


Jag stödde det ambitiösa förslaget från Europaparlamentets miljöutskott, och även om det var en besvikelse att så viktiga delar inte fick stöd röstade jag för rapporten, sade Olle Schmidt efter omröstningen.

- Den slutliga rapporten är inte vad vi önskat, men är en grund att bygga vidare på, avslutade Olle. 

Jordbruk på grekiska öar
I tisdags antog Europaparlamentet nya EU-regler för jordbruket på de mindre grekiska öarna. I paketet ingår, på förslag av Marit Paulsen, att EU-stöd ska kunna användas till att bevara traditionella lokala grödor, odlings- och produktionsmetoder. En fråga som är lika viktig för vår överlevnad som själva matförsörjningen, eftersom vi räddar den genetiska mångfalden för framtiden. 


- Det handlar om att bevara Europas biologiska mångfald och det måste vi faktiskt göra i alla de udda områden som finns:  på öarna, i fjällregionerna och på de smala markremsorna längs älvarna i norra Europa, underströk Marit i parlamentets debatt på måndagskvällen.

Nästa vecka: Mötesfritt i parlamentet
Cecilia ser fram emot att besöka Folkpartiet i Gävle, Enköping och Nyköping. Olle reser till Dominikanska republiken för regionalt möte med AVS-EU ländernas gemensamma parlamentariska församling. Marit passar på att lägga upp en strategi inför parlamentets omröstning om reformen av EU:s jordbrukspolitik som ska hållas i mars.


Källa: Nyhetsbrev från FP i Bryssel
2013-02-08

Inga kommentarer: